Commissie Ruimte Beheer, Energie en Duurzaamheid
dinsdag 14 januari 2025
- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- S.H. de Wilde / Griffier: J.A. Eshuis
- Toelichting
-
Let op: tijden zijn indicatief
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening - 19:30
-
2
Bijlagen
-
3Gelegenheid tot inspreken over niet-geagendeerde onderwerpen
-
4
Bijlagen
-
5
Bijlagen
-
6Beeldvormende commissie
-
7Oordeelvormende commissie
-
7.a
Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Kruis uitgenodigd
Overige aanwezigen:
Tijdsduur: 30 minuten
Technische vragen: Technische vragen gesteld voor vrijdag 10 januari 2025 12:00 uur worden door het college voor de commissievergadering beantwoord (of er wordt gemotiveerd aangegeven waarom dit niet mogelijk is). Technische vragen gesteld na de deadline kunnen mogelijk niet meer voor de vergadering van een antwoord worden voorzien.
Voorgestelde wijze van bespreking: Korte toelichting (maximaal 5 minuten) door het college, eerste termijn voor politieke vragen en eventuele voorlopige standpunten van fracties, reactie van het college, tweede termijn voor standpuntbepaling door fracties conclusie door de voorzitter t.a.v. besluitvorming door de raad op 21 januari 2025
Toelichting: Tijdens de eerste kindermotiemarkt in 2023 zijn veel ideeën ingebracht die betrekking hebben op speelplaatsen en speeltoestellen. Dit was aanleiding voor de raad om via een motie het college op te roepen met een nieuw voorstel voor speelruimtebeleid te komen en bij het opstellen daarvan kinderen en jeugdigen te betrekken. Ook tijdens de kinderideeënmarkt van 2024 waren er ideeën die betrekking hebben op speelruimte en speeltoestellen. Door het college is toen aangegeven dat deze ideeën aansluiten bij de inbreng van jeugdigen die naar voren is gebracht tijdens het opstellen van het nieuwe speelruimtebeleid. Dit nieuwe beleid ligt nu ter bespreking en vaststelling voor. De nota formuleert als beleidsambitie: “Samen beter buiten spelen”. Het college wil dit realiseren door invulling te geven aan een viertal thema’s, te weten:
· aanbod op orde via het opstellen van wijkspeelplannen,
· diversiteit en speelbeleving bij de inrichting van de speelplekken
· extra rekening te houden met specifieke doelgroepen die nu vaak onderbelicht blijven en
· Inzet op participatie bij de invulling van het beleid en communicatie over het aanbod aan speelplekken..
In het voorgesteld besluit wordt dit met het benoemen van 14 uitgangspunten voor de wijkspeelplannen verder concreet gemaakt. De financiering zal plaatsvinden via Meerjarenprogramma Groot Onderhoud Openbare Ruimte (IGOR). Tijdens de behandeling van het laatste IGOR in de raad van 15 oktober 2024 is door de raad (onder verwijzing naar de kinderideeënmarkt) een motie aangenomen die het college oproept opgelopen achterstanden aan het onderhoud van speeltoestellen in te lopen en, in het kader van inclusie, meer speeltoestellen geschikt te maken voor kinderen met een beperking.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Kennis nemen van het bijgevoegde speelruimtebeleid “Samen beter buiten spelen” en de volgende kaders en uitgangspunten vast te stellen
1. Voor iedere wijk (wijken volgens CBS wijk- en buurtindeling) wordt een wijkspeelplan opgesteld, op basis van de volgende uitgangspunten:
1.1. Aanbod
a. Voor 90% van de kinderen t/m 8 jaar is er binnen een straal van 200 meter van de woning een formele kleine speelplek beschikbaar.
b. Voor 90% van de kinderen t/m 12 jaar is er binnen een straal van 500 meter van de woning een buurtspeelplek beschikbaar.
c. Wijk/stadsvoorzieningen (bijvoorbeeld: skatebaan, Cruijff Court of waterpark) worden zoveel mogelijk verdeeld over de wijken.
d. Overaanbod aan speellocaties wordt teruggebracht.
e. Tekort aan speellocaties wordt aangevuld.
f. Wanneer er in een speelbuurt ook veel seniorenwoningen aanwezig zijn (>20%) wordt er bij de inrichting van de speel-, beweeg- en ontmoetingsplekken specifiek rekening gehouden met deze doelgroep. Er komt meer zitgelegenheid en in de ontwerpen worden opties voor jeu de boulesbanen, beweegtuinen en/of speltafels meegenomen.
1.2. Kwaliteit en Natuur
a. Bij renovaties en het realiseren van nieuwe speelplekken zijn de richtlijnen “Werkwijze groot onderhoud en nieuwe speelruimte” van toepassing. (bijlage 1)
b. Bij renovaties en het realiseren van nieuwe speelplekken wordt de scorekaart klimaat/natuur toegepast. (bijlage 1)
c. Bij renovaties en het realiseren van nieuwe speelplekken wordt er een scorekaart uitdaging/verblijf toegepast. (bijlage 1)
d. Bij renovaties en het realiseren van nieuwe speelplekken wordt het ondergrondkeuzemodel toegepast, met als uitgangspunt: het zoveel mogelijk toepassen van natuurlijke ondergronden. (bijlage 1)
e. Indien er nieuwe speelplekken worden aangewezen (bijvoorbeeld: Nieuwbouw) liggen deze op minimaal 10 meter afstand van woningen en beweeg- en jongerenplekken op minimaal 50 meter.
f. Indien er nieuwe speelplekken worden aangewezen (bijvoorbeeld; Nieuwbouw) worden er locaties gekozen waar goed sociaal toezicht mogelijk is. Daarnaast moeten deze goed bereikbaar zijn via een voetpad.
1.3. Inclusief spelen en jongeren
a. De behoefte naar samenspeelmaatregelen (bijv. ook voor mindervaliden) wordt vooraf middels participatie bij alle speelplekken uitgevraagd en zoveel mogelijk specifiek naar behoefte toegepast.
b. In elke wijk is er of komt er één jongerenplek.
2. Bij stedenbouwkundige ontwikkelingen worden vooraf wijkspeelplannen opgesteld of bijgesteld.
3. Bij alle speelplekken wordt het niet roken van toepassing,
4. Bekend maken van de het aanbod middels een samenspeelkaart op de website van de gemeente LelystadTechnische vragen
Onderwerp TV 24.394 CDA Speelruimtebeleid -
8Sluiting - 20:15