Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Tijdens een raadsvergadering kunnen raadsleden en fracties een amendement indienen. Een amendement beoogt een voorliggend voorstel te wijzigen. Het kan dan ook alleen betrekking hebben op een geagendeerd onderwerp. Over een ingediend amendement wordt door de raad gediscussieerd en vervolgens wordt het in stemming gebracht. Als de raad een amendement aanneemt, is daarmee meteen het voorliggende voorstel gewijzigd. Het college is verplicht een geamendeerd raadsbesluit uit te voeren.

Tegenwoordig worden de raadsvergaderingen in beeld en geluid vastgelegd en zijn ze online na te kijken. Hierdoor worden er geen notulen meer gemaakt maar wordt er na elke raadsessie een conclusieformulier en bij elke raadsvergadering een besluitenlijst gemaakt. Dit is een beknopte samenvatting van de behandelde onderwerpen en de besluitvorming die daarover heeft plaatsgevonden. Ook de evt. ingediende moties en amendementen zijn verwerkt in de besluitenlijst.

Het college informeert de raad over (actuele) ontwikkelingen en onderwerpen in een informatienota.

Alle brieven, rapporten of nota’s die vanuit burgers of organisaties aan de gemeenteraad zijn gericht, worden vermeld bij de ingekomen stukken.
In de raadsvergadering neemt de raad daar een procesbesluit.

Mondelinge vragen worden gesteld om informatie of een uitspraak te krijgen van het college over een actueel onderwerp.

Raadsleden en fracties kunnen tijdens de raadsvergadering een motie indienen. Deze motie kan gaan over een onderwerp dat op de agenda staat. Dan wordt de motie betrokken bij dat onderwerp. Er kan ook een motie worden ingediend over een onderwerp, dat niet op de agenda staat. Dan wordt de motie “vreemd aan de orde van de dag” genoemd en aan het einde van de vergadering behandeld. Over een ingediende motie wordt door de raad gediscussieerd en vervolgens gestemd. Als de raad een motie aanneemt, spreekt hij daarmee een gevoel uit of geeft het college opdracht om iets te doen. Het college is niet verplicht een door de raad aangenomen motie uit te voeren. Een motie is niet juridisch bindend. Als het college een motie niet uitvoert, kan dat wel politieke gevolgen hebben.

Raadsleden kunnen schriftelijke vragen indienen bij de griffie over elk onderwerp waarover nadere informatie wordt verlangd.


Artikel 36 vragen zijn informatief van aard, artikel 37 vragen zijn om inlichtingen over het door het college gevoerde bestuur ten aanzien van een bepaald onderwerp.

Schriftelijk ingediende vragen die erop zijn gericht een goed beeld te krijgen van het voorliggende voorstel en die zo mogelijk nog voor de behandeling van het onderwerp door het college worden beantwoord en door de griffie op het raadsinformatiesysteem worden gezet. Technische vragen kunnen niet meer in een beeld- of oordeelvormende sessie worden gesteld.

Toezeggingen gedaan door het college aan de raad tijdens commissie- en raadsvergaderingen zijn hier te vinden.