Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Bestuur, Middelen en Economie

dinsdag 10 september 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Presentatiezaal

Voorzitter
M. Boogaard/ Griffier: T.W.M. Loosman
Toelichting

Let op: Tijden zijn indicatief

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening - 19:30
  2. 3
    Gelegenheid tot inspreken over niet-geagendeerde onderwerpen
  3. 4
    Mededelingen
  4. 5

    Besluitenlijsten en conclusieformulieren raadsbijeenkomsten

    Titel
    Besluitenlijst Commissie Bestuur, Middelen en Economie van 9 juli 2024
  5. 6
    Beeldvormende commissie
  6. 6.a

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is burgemeester Baltus uitgenodigd
    Overige aanwezigen: Vertegenwoordiging Brandweer
    Tijdsduur: 30 minuten
    Voorgestelde wijze van bespreking: Toelichting door het college met presentatie (max 10-15 minuten door de brandweer), gelegenheid voor het stellen van vragen, beantwoording van vragen door college, onderling gesprek fracties en met college, conclusie door de voorzitter.
    Toelichting: De Wet veiligheidsregio’s schrijft voor dat de brandweer elke 4 jaar een dekkingsplan opstelt. Tevens schrijft de wet voor dat de burgemeester dit met de gemeenteraad bespreekt. Daartoe dient dit agendaverzoek. Het dekkingsplan wordt uiteindelijk vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Flevoland.

    Technische vragen

    Onderwerp
    TV 24.245 JL Brandweerplan
  7. 6.b

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Grimbergen uitgenodigd
    Overige aanwezigen: College, directie, concern controller a.i.
    Tijdsduur: 90 minuten
    Voorgestelde wijze van bespreking: Toelichting door het college, Presentatie max. 15 minuten, gelegenheid voor het stellen van vragen, beantwoording van vragen door college, onderling gesprek fracties en met college over de ombuigingsvoorstellen en het procesvoorstel richting de programmabegroting, conclusie door de voorzitter.
    Toelichting: De kadernota 2025 – 2028 laat zien dat er sprake is van aanzienlijke structurele tekorten. Enerzijds worden deze tekorten veroorzaakt door de toenemende kosten binnen de jeugdzorg. Anderzijds worden deze tekorten veroorzaakt door de nieuwe wijze waarop gemeenten met ingang van 2026 door het rijk gefinancierd zullen worden. Het zogeheten ‘ravijnjaar’ was al eerder reden voor de raad om met het college af te spreken dat er gestart zou worden met het in beeld brengen van alle activiteiten en budgetten middels het traject ‘Zero based begroten’. 
    Als vervolg op dit traject heeft het college de raad toegezegd te komen met ombuigingsvoorstellen, teneinde in de programmabegroting 2025 – 2028 te kunnen komen tot een financieel perspectief dat structureel en reëel in evenwicht is. Met de informatienota wordt de raad geïnformeerd over de ombuigingsvoorstellen en beleidsvoornemens die door het college worden voorgelegd ter besluitvorming in de programmabegroting 2025-2028 en ombuigingsmogelijkheden (niet de keuze van het college)  waarbij de raad keuzeruimte heeft.
    Met deze bespreking wil het college de geïnventariseerde ombuigingsvoorstellen  met de raad bespreken en toelichten. 


    Onderstaand is een procesvoorstel opgenomen. Van de commissie wordt gevraagd om zich uit te spreken over de invulling van de in week 40 t/m 42 te organiseren extra besprekingen/bijeenkomsten.


    PROCESVOORSTEL OMBUIGINGSVOORSTELLEN EN PROGRAMMABEGROTING:
    vrijdag 6 september 2024     - Deadline indienen van technische vragen over de informatienota ombuigingsmogelijkheden (tot 17:00 uur, via iBabs)
    dinsdag 10 september 2024 - Beeldvormende commissievergadering BME 
    dinsdag 17 september 2024 - Beantwoording technische vragen informatienota ombuigingsmogelijkheden
    dinsdag 1 oktober 2024         - Ontwerpprogrammabegroting 2025-2028 wordt aan de raad aangeboden
    nader te bepalen                     - Eén of meerdere bijeenkomsten om de ombuigingsvoorstellen te bespreken (week 40 t/m 42) 
    dinsdag 22 oktober 2024       - Commissievergadering programmabegroting 2025-2028
    maandag 4 november 2024  - Deadline aanleveren moties en amendementen
    dinsdag 5 november 2024     - Aanbieden van preadviezen over de aangeleverde moties en amendementen
    dinsdag 12 november 2024   - Besluitvorming programmabegroting 2025-2028

    Ingekomen stukken

    Titel
    232. 240056677 - 150824 Bericht reactie op bezuinigingsvoorstellen
    238. 240057223 - 290824 Reactie op bezuinigingsvoorstellen Lelystad

    Technische vragen

    Onderwerp
    TV 24.246 CDA Agendaverzoek Ombuigingsvoorstellen voor meerjarig sluitend financieel perspectief
    TV 24.246 CU Ombuigingsvoorstellen
    TV 24.246 D66 Ombuigingen
    TV 24.246 FVD Ombuigingsvoorstellen
    TV 24.246 GL Aanvullende technische vragen ombuigingsvoorstellen
    TV 24.246 GL Ombuigvoorstellen
    TV 24.246 JL Ombuigingen
    TV 24.246 PvdA Ombuigingen
    TV 24.246 VVD Opbouw Raadsbudget
  8. 7
    Oordeelvormende commissie
  9. 7.a

    Bijgevoegde raadsvoorstellen zijn door de agendacommissie aangemerkt als kennelijke hamerstukken voor de raad. Indien een fractie deze wil bespreken kan dit bij agendapunt 2 "Vaststellen agenda" worden aangegeven. Vooraf informeren van commissievoorzitter en/of commissiegriffier wordt daarbij op prijs gesteld

  10. 7.a.1

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Grimbergen uitgenodigd
    Overige aanwezigen:
    Tijdsduur: 0 minuten
    Technische vragen: Technische vragen gesteld voor vrijdag 6 september 2024 12:00 uur worden door het college voor de commissievergadering beantwoord (of er wordt gemotiveerd aangegeven waarom dit niet mogelijk is). Technische vragen gesteld na de gestelde deadline kunnen mogelijk niet meer voor de vergadering van een antwoord worden voorzien.
    Voorgestelde wijze van bespreking: N.v.t. Hamerstuk. Indien geen van de aanwezigen bij de opening van de vergadering aangeeft hierover het woord te willen voeren, zal de voorzitter concluderen dat het voorstel als A-stuk door kan naar de besluitvorming in de raadsvergadering van 24 september 2024.
    Toelichting: De omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek (OFGV) heeft over het jaar 2023 een positief rekeningresultaat van ca. 1 miljoen euro behaald. In het geval van een overschot, zijn er over het algemeen drie opties:
    1. Het kan in reserve worden gehouden voor toekomstige onvoorziene uitgaven.
    2. Het overschot kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het verbeteren van de dienstverlening of voor projecten.
    3. Het overschot kan worden verdeeld over de deelnemende overheden die de organisatie van financiering voorzien.
    Het bestuur stelt voor om het jaarresultaat te bestemmen voor versterking van de organisatie vanuit het Ontwikkelplan en voor de interne bedrijfsvoering. Conform de gemeenschappelijke regelingen stelt het bestuur van OFGV de gemeenteraden in staat over deze bestemming van incidentele middelen een zienswijze aan het bestuur kenbaar te maken. Het college stelt de raad voor geen zienswijze in te dienen.

    Voorgesteld besluit

    1. Geen zienswijzen op de resultaatbestemming 2023 in te dienen bij het bestuur van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek.
    2. Kennis te nemen van:
    - de vastgestelde 3e begrotingswijziging 2024 en de begroting 2025;
    - de vastgestelde jaarstukken 2023

  11. 7.a.2

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Kruis uitgenodigd
    Overige aanwezigen:
    Tijdsduur: 0 minuten
    Technische vragen: Technische vragen gesteld voor vrijdag 6 september 2024 12:00 uur worden door het college voor de commissievergadering beantwoord (of er wordt gemotiveerd aangegeven waarom dit niet mogelijk is). Technische vragen gesteld na de gestelde deadline kunnen mogelijk niet meer voor de vergadering van een antwoord worden voorzien.
    Voorgestelde wijze van bespreking: N.v.t. Hamerstuk. Indien geen van de aanwezigen bij de opening van de vergadering aangeeft hierover het woord te willen voeren, zal de voorzitter concluderen dat het voorstel als A-stuk door kan naar de besluitvorming in de raadsvergadering van 24 september 2024.
    Toelichting: Dit voorstel wordt aangeboden in verband met de bepalingen in de Archiefverordening en de met de provincie gemaakte afspraken over het zogenaamde Interbestuurlijk Toezicht (IBT). De raad heeft een horizontale controle taak op dit onderwerp richting het college. Dit voorstel heeft betrekking op het verslagjaar 2023 en het verbeterplan voor 2024. In de raadsvergadering van 28 mei 2024 is een motie aangenomen waarin de raad het college heeft opgedragen om het verslag eerder in het jaar te ontvangen, zodat de raad desgewenst nog kan bijsturen op het verbeterplan in het lopende jaar. Met aanbieding van dit jaarverslag voldoet het college hieraan. Consequentie is wel dat de beoordelingsbrief van de provincie in het kader van het interbestuurlijk toezicht informatie en archiefbeheer nog niet is ontvangen en bijgevoegd.

    Voorgesteld besluit

    1. Conform artikel 3 van de Archiefverordening 2020 kennis te nemen van het Jaarverslag Toezicht informatiebeheer 2023 en de daarin opgenomen aanbevelingen met betrekking tot de gemeentelijke zorg voor de archieven en de naleving van de Archiefwetgeving in 2023.
    2. In te stemmen met de Verbeterplanning 2024-2026.

    Technische vragen

    Onderwerp
    TV 24.264 JL Informatiebeheer
  12. 8
    Sluiting - 21:45