Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Ruimte Beheer, Energie en Duurzaamheid

dinsdag 14 mei 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Presentatiezaal

Voorzitter
M. Boogaard/ Griffier: J.A. Eshuis
Toelichting

Let op: Tijden zijn indicatief

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening - 19:30
  2. 3
    Gelegenheid tot inspreken over niet-geagendeerde onderwerpen
  3. 4
    Mededelingen
  4. 5

  5. 6
    Beeldvormende commissie
  6. 6.a

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Kruis uitgenodigd.
    Overige aanwezigen: Dhr. G. de Waard namens HVC
    Tijdsduur: 30 minuten
    Voorgestelde wijze van bespreking: Toelichting door de indiener, reactie van aanwezige fracties, vragen/gesprek met college en overige aanwezigen, reactie van de indiener, conclusie door de voorzitter.
    Toelichting: Dit onderwerp, naar aanleiding van Informatienota 24.003 over de Verlenging van de Dienstverleningsovereenkomst met HVC voor de inzameling van huishoudelijk afval en grondstoffen, is eerder besproken in de commissievergadering van 5 maart 2024. HVC was voor deze bijeenkomst uitgenodigd, maar kon toen helaas niet aanwezig zijn. Op 5 maart is met de wethouder gesproken over het nog niet behalen van de doelstellingen voor afvalscheiding en daarmee samenhangende kostenverlaging voor de afvalverwerking. De invoering van het Nieuwe Inzamelen, dat daaraan een bijdrage zou moeten leveren, is vertraagd maar wel bijna afgerond. Afgesproken is dat Leefbaar Lelystad een vervolg-agendaverzoek zou indienen. Hiervoor is HVC opnieuw uitgenodigd. In het vervolg-agendaverzoek zijn vragen opgenomen die Leefbaar Lelystad met HVC zou willen bespreken.

  7. 7
    Oordeelvormende commissie
  8. 7.a

    Bijgevoegde raadsvoorstellen zijn door de agendacommissie aangemerkt als kennelijke hamerstukken voor de raad. Indien een fractie deze wil bespreken kan dit bij agendapunt 2 "Vaststellen agenda" worden aangegeven. Vooraf informeren van commissievoorzitter en/of commissiegriffier wordt daarbij op prijs gesteld

  9. 7.a.1

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Grimbergen uitgenodigd.
    Overige aanwezigen:
    Tijdsduur: 0 minuten
    Technische vragen: Technische vragen gesteld voor vrijdag 10 mei 2024 12:00 uur worden door het college voor de commissievergadering beantwoord (of er wordt gemotiveerd aangegeven waarom dit niet mogelijk is). Technische vragen gesteld na de gestelde deadline kunnen mogelijk niet meer voor de vergadering van een antwoord worden voorzien.
    Voorgestelde wijze van bespreking: N.v.t. Hamerstuk. Indien geen van de aanwezigen bij de opening van de vergadering aangeeft hierover het woord te willen voeren, zal de voorzitter concluderen dat het voorstel als A-stuk door kan naar de besluitvorming in de raadsvergadering van 28 mei 2024.
    Toelichting: Het college stelt de raad voor om geen zienswijze in te dienen op de 3e begrotingswijziging 2024 van de Omgevingsdienst Flevoland en Gooi en Vechtstreek (OFGV). De wijziging heeft geen financiële gevolgen voor Lelystad. Het college stelt voor om ook geen zienswijze in te dienen op de Ontwerpbegroting 2025. Voor de toelichting wordt hier volstaan met een verwijzing naar het raadsvoorstel. Voorgesteld wordt de voorlopige jaarcijfers 2023 en de Kadernota 2025 voor kennisgeving aan te nemen. Hierop wordt geen zienswijze of reactie door het bestuur van de OFGV gevraagd.

    Voorgesteld besluit

    1. Geen zienswijzen in te dienen op de 3e begrotingswijziging 2024 bij het bestuur van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek.
    2. Geen zienswijzen in te dienen op de ontwerpbegroting 2025 bij het bestuur van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek.
    3. De voorlopige jaarcijfers 2023 voor kennisgeving aan te nemen.
    4. De kadernota 2025 voor kennisgeving aan te nemen.
  10. 7.b

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Kruis uitgenodigd
    Overige aanwezigen:
    Tijdsduur: 45 minuten
    Technische vragen: Technische vragen gesteld voor vrijdag 10 mei 2024 12:00 uur worden door het college voor de commissievergadering beantwoord (of er wordt gemotiveerd aangegeven waarom dit niet mogelijk is). Technische vragen gesteld na de gestelde deadline kunnen mogelijk niet meer voor de vergadering van een antwoord worden voorzien.
    Voorgestelde wijze van bespreking: Korte toelichting (maximaal 5 minuten) door het college, eerste termijn voor politieke vragen en eventuele voorlopige standpunten van fracties, reactie van het college, tweede termijn voor standpuntbepaling door fracties conclusie door de voorzitter t.a.v. besluitvorming door de raad op 28 mei 2024
    Toelichting: Op 9 juli 2019 heeft de raad een krediet beschikbaar gesteld voor het plaatsen van ondergrondse containers voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen in alle 5 de stadsdelen (RV Krediet Ondergrondse afvalinzameling/Het nieuwe inzamelen). De doelstelling hiervan is om de hoeveelheid huishoudelijk restafval, en daarmee de inzamel- en verwerkingskosten, te verminderen. De uitvoering van fase 4, 5 en 6 heeft vertraging opgelopen. Vanwege oplopende kosten heeft de raad bij de programmabegroting 2022 op 16 november 2021 (besluitpunt 14a) een aanvullend krediet beschikbaar gesteld. Er is begin 2023 met HVC overeenstemming bereikt over de overname van het roerende deel van de reeds op kosten van de gemeente geplaatste ondergrondse containers in de stadsdelen 1, 2 en 3. De opbrengst hiervan wordt verrekend met de kapitaalslasten op het uiteindelijke benodigde krediet voor de plaatsing van ondergrondse containers in de resterende delen van de stad. Uiteindelijk leidt dit tot een voordeel op de door de gemeente te dragen kapitaalslasten. Na goedkeuring van de budgetten door de raad, kan gestart worden met publicatie van het plaatsingsplan en, na een zienswijzeperiode, de daadwerkelijk plaatsing van de ondergrondse containers. Over het daarbij te voeren proces heeft het college de raad met een informatienota (nr. 24.168 d.d. 23 april 2024) geïnformeerd.

    Voorgesteld besluit

    1. De opbrengst uit de overname van de roerende zaken door HVC van € 1.331.500 voor € 800.000 te herinvesteren voor de de plaatsing van ondergrondse containers resterende stadsdelen 4 en 5 en (veeg) fase 6 van het Nieuwe Inzamelen.
    2. Voor de onder beslispunt 1 genoemde herinvestering een nieuw krediet ad. € 800.000 beschikbaar te stellen en de bijbehorende kapitaallasten van € 55.000 te dekken uit het reeds in de begroting aanwezig budget voor kapitaallasten Nieuwe Inzamelen.
    3. Voor het overige deel van de onder beslispunt 1 genoemde opbrengst – te weten € 531.500 – de bijbehorende kapitaallasten van € 36.000 uit de begroting te laten vrijvallen en betrekken bij de programmabegroting 2025-2028.

    Technische vragen

    Onderwerp
    TV 24.167 PVV Afvalbeheer in Lelystad
  11. 7.c

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Van Dijk uitgenodigd.
    Overige aanwezigen:
    Tijdsduur: 30 minuten
    Technische vragen: Technische vragen gesteld voor vrijdag 10 mei 2024 12:00 uur worden door het college voor de commissievergadering beantwoord (of er wordt gemotiveerd aangegeven waarom dit niet mogelijk is). Technische vragen gesteld na de gestelde deadline kunnen mogelijk niet meer voor de vergadering van een antwoord worden voorzien.
    Voorgestelde wijze van bespreking: Korte toelichting (maximaal 5 minuten) door het college, eerste termijn voor politieke vragen en eventuele voorlopige standpunten van fracties, reactie van het college, tweede termijn voor standpuntbepaling door fracties, conclusie door de voorzitter t.a.v. besluitvorming door de raad op 28 mei 2024.
    Toelichting: Bij de besluitvorming over het Integraal Stedenbouwkundig ontwerp voor het Stationsgebied Oost op 21 februari 2023 is een amendement aangenomen waarbij aan het besluitpunt 1.e “vergroening van de openbare ruimte”, de volgende zin werd toegevoegd:
    “ ,met waar mogelijk het plaatsen van elementen die het gebied meer aantrekkingskracht / allure kunnen geven (zoals: waterfontein, beeld van Lely, De Hemelspiegel/olifantspoten, enzovoorts).”
    Dit besluitpunt is door het college opgepakt door aan adviesbureau Mothership de opdracht te geven een concept voor een kunstwerk op het Stationsplein uit te werken. Het resultaat is vervat in bijgevoegd rapport. Het zou moeten gaan om een kunstwerk dat “ interactie aangaat met passanten, hen even om hun tijd vraagt. Met humor en warmte. De belangrijkste kenmerken van het kunstwerk zijn daarmee: humoristisch, realistisch, menselijke maat, Instagrammable, toegankelijk, kleurrijk en indrukwekkend.” Het onderzoek bevat referentiebeelden van kunstwerken met deze kenmerken. Als plek wordt de loop tussen station en Dukaatplein voorgesteld. De kosten voor een dergelijk kunstwerk worden geschat op 350.000 euro. Na instemming van de raad wordt een ontwerp gemaakt waarbij volgens voorstel van het college een nog samen te stellen/op te richten kiescommissie een keus uit minimaal 3 ontwerpen zal maken.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van het onderzoeksrapport over het toevoegen van meer Allure op het Stationsplein “Onderzoek Stationsgebied Lelystad” d.d. 24 januari 2024 en de volgende locatie en kenmerken van het kunstwerk vast te stellen:
    a. locatie van het kunstwerk op het Stationsplein in de looproute naar het Dukaatplein (de onderste pijl op pagina 9);
    b. kenmerken van het kunstwerk waaronder:
    i. humoristisch;
    ii. realistisch;
    iii. menselijke maat;
    iv. instagrammable;
    v. toegankelijk;
    vi. kleurrijk;
    vii. indrukwekkend.
    2. Het investeringskrediet voor het Stationsgebied Oost te verhogen met €350.000 en dit beschikbaar te stellen voor het realiseren van een kunstwerk.
    3. Een bedrag ter grootte van €3.438 aan kapitaallasten budget per jaar uit het uitvoeringskrediet Stationsgebied Oost, dat vrijvalt naar aanleiding van de subsidie ‘biodiversiteit’, te laten vloeien naar de raad en in te zetten als dekking van het onder beslispunt 2 gevraagde investeringskrediet.
    4. De bijbehorende aanvullende kapitaallasten van het resterende investeringskrediet (€225.000) ter grootte van €6.188 per jaar beschikbaar te stellen en op te nemen in de kadernota 2025-2028 als dekking van de investering.

    Technische vragen

    Onderwerp
    TV 24.123 PVV Evaluatie van Kunstprojecten in Openbare Ruimtes
  12. 8
    Sluiting - 21:30