Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Maatschappij

dinsdag 6 mei 2025

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
H. Smit/ Griffier: L.A. Wieringa
Toelichting

Let op: Tijden zijn indicatief

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening - 19:30
  2. 3
    Gelegenheid tot inspreken over niet-geagendeerde onderwerpen
  3. 4
    Mededelingen
  4. 5

  5. 6
    Beeldvormende commissie
  6. 6.a

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt zijn wethouders Messelink-Dijkstra, Grimbergen en Kruis uitgenodigd
    Overige aanwezigen: Sportbedrijf
    Tijdsduur: 45 minuten
    Voorgestelde wijze van bespreking: Toelichting door het college gelegenheid voor het stellen van vragen, beantwoording van vragen door college, onderling gesprek fracties en met college, conclusie door de voorzitter.
    Toelichting: Bijgevoegd agendaverzoek is aangekondigd in informatienota 25.087 d.d. 25 februari 2025. Het gaat over het ingang zetten van een beweging om in 2040 één van de gezondste gemeenten te zijn. In de informatienota is een viertal denkrichtingen geschetst die verder uitgewerkt moeten worden om het doel te kunnen bereiken. Deze uitwerken vindt plaats in opgaventeams, die onder aanvoering van het Sportbedrijf gestart worden.

  7. 6.b

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Messelink-Dijkstra uitgenodigd
    Overige aanwezigen:
    Tijdsduur: 45 minuten
    Voorgestelde wijze van bespreking: Toelichting door de indieners, vragen/reactie van aanwezige fracties, gesprek met college en overige aanwezigen, reactie van de indieners, conclusie door de voorzitter
    Toelichting: Op 15 oktober 2024 heeft de raad het raadsvoorstel Uitgangspunten knoppenplan Jeugdzorg (geamendeerd) vastgesteld. Destijds is aangegeven dat deze uitgangspunten zouden worden uitgewerkt in een Uitvoeringsplan en dat dit aan de raad zou worden toegestuurd. Dit is gedaan met informatienota 25.132. In dit kader zijn ook het aangenomen amendement over indicatoren in het uitvoeringsplan, alsmede de aangenomen motie over het halfjaarlijks informeren van de raad over de voortgang van de aanpak met de behaalde resultaten voor jeugdigen en gezinnen relevant. Ook de informatienota verwijst hiernaar. Om het uitvoeringsplan als uitwerking van het Knoppenplan (inmiddels Koersdocument Jeugdzorg) te bespreken is een agendaverzoek ingediend.

  8. 7
    Oordeelvormende commissie
  9. 7.a

    Uitgenodigd: Voor dit agendapunt is wethouder Messelink-Dijkstra uitgenodigd
    Overige aanwezigen: Dhr. Peter van der Mee namens IJsselmeergroep en Concern voor Werk
    Tijdsduur: 30 minuten
    Technische vragen: In verband met maandag 5 mei (Bevrijdingsdag) is de deadline voor het stellen van technische vragen gesteld op donderdag 1 mei 2025 12:00 uur. Deze worden door het college voor de commissievergadering beantwoord (of er wordt gemotiveerd aangegeven waarom dit niet mogelijk is). Technische vragen gesteld na de deadline kunnen mogelijk niet meer voor de vergadering van een antwoord worden voorzien.
    Voorgestelde wijze van bespreking: Korte toelichting (maximaal 5 minuten) door het college, eerste termijn voor politieke vragen en eventuele voorlopige standpunten van fracties, reactie van het college, tweede termijn voor standpuntbepaling door fracties, conclusie door de voorzitter t.a.v. besluitvorming door de raad op 27 mei 2025
    Toelichting: De Gemeenschappelijke Regeling IJsselmeergroep is een bedrijfsvoeringsorganisatie belast met de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (WsW) voor de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder en Urk. De feitelijke uitvoering is opgedragen aan de NV Concern voor Werk, waarvan de gemeenschappelijke regeling de enig aandeelhouder is. Met de laatste wijziging van de gemeenschappelijke regeling is toegevoegd dat de raden van de deelnemende gemeenten in staat worden gesteld een zienswijze op de conceptbegroting in te dienen. Het college stelt de raad een zienswijze voor die is verwoord in een zienswijze brief. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 is nieuwe instroom in de sociale werkvoorziening niet meer toegestaan. Wel blijft de organisatie is stand voor de bestaande Wsw-dienstverbanden. Het voormalige werkvoorzieningsbedrijf heeft een ontwikkeling richting een zogenaamde Social Firm doorgemaakt, waarbij ook andere doelgroepen worden geholpen voor wie de afstand naar de reguliere arbeidsmarkt (nog) te groot is. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft beleid ingezet voor de toekomstige ontwikkeling van deze voorziening richting een sociaal ontwikkelbedrijf. Hierop dient een visie te worden ontwikkeld. In de zienswijze wordt de IJsselmeergroep verzocht hiervoor voorstellen aan de raad te doen toekomen.

    Voorgesteld besluit

    1. De bijgevoegde reactiebrief aan het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap IJsselmeergroep vast te stellen als zienswijze op de
        ontwerpbegroting van GR IJsselmeergroep voor 2026, met als kernpunten: 
    a. Complimenten voor de sluitende begroting GR IJsselmeergroep, welke ondanks de onzekere tijden en marktontwikkelingen tot stand is gekomen. 
    b. De waarde van werk is en blijft belangrijk voor de doelgroepen WSW en Beschut werk. 
    c. Op de middellange en lange termijn zal moeten worden geanticipeerd op een veranderende organisatie in het licht van de afbouw van WSW en opbouw beschutte werk

  10. 8
    Sluiting - 21:45