Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadssessies (Trouwzaal)

1. Woonvisie (323)

dinsdag 8 februari 2022

19:00 - 19:50
Locatie

Trouwzaal

Voorzitter
Wilcke – Elzakalai – Riepma
Toelichting

Sessie 1 - Woonvisie

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Voorgesteld besluit

    1. De Woonvisie 2021-2030 en Woonagenda 2021-2025 met de volgende visie en ambities vast te stellen:
      Visie en ambities
      1.1 Lelystad streeft naar een kwalitatieve groei van de stad met de juiste woning op de juiste plek en wijken met alle voorzieningen die daarbij horen.
      1.2 Lelystad draagt de identiteit van ‘hoofdstad van de nieuwe natuur’ uit. De kwaliteit van woningen en woonomgeving is van essentieel belang. Zowel voor het trekken van nieuwe bewoners als voor het behouden voor inwoners.
      1.3 Lelystad is een stad voor iedereen. Van jong tot oud, alleenstaand tot gezin, laagopgeleid tot hoogopgeleid, arm tot rijk en zelfredzaam tot zorgbehoevend; iedereen die dat wil moet in Lelystad goed kunnen wonen.
      1.4 Lelystad zet in op het substantieel terugdringen van de wachttijd voor het verkrijgen van een (sociale) huurwoning.
      1.5 Lelystad wordt op een duurzame, klimaatbestendige en energie neutrale manier ontwikkeld. Veel groen in Lelystad ondergaat een kwaliteitsimpuls en biedt daardoor ruimte voor nieuwe maatschappelijke opgaven zoals klimaatadaptatie, energietransitie en gezond bewegen in de stad.
      1.6 Lelystad ontwikkelt zich als een klimaat adaptieve en natuur inclusieve stad door goed beheer en de bewustwording van de Lelystedeling voor natuurbelang te vergroten.
      Groeiambitie
      1.7 Te groeien door de komende jaren voldoende woningen te bouwen voor eigen inwoners en aanvullend woningen toe te voegen voor het opvangen van het regionale en landelijke woningtekort.
      1.8 Meer diversiteit in het aanbod te realiseren, in zowel grondgebonden woningen als gestapelde bouw om doorstroming te stimuleren en nieuwe inwoners en bedrijvigheid aan ons binden.
      1.9 In te steken op diversiteit in bewonerssamenstelling zowel op gemeentelijk als op wijkniveau. Kansrijke groepen zijn starters, studenten en 30-60 jarigen met een midden tot hoger inkomen. Daarbij verliezen we andere doelgroepen qua leeftijd en inkomen niet uit het oog.
      1.10 In te steken op de kernkwaliteiten van Lelystad: rust, ruimte en groen in combinatie met een stedelijk voorzieningsniveau.
      1.11 Ruimte te bieden aan nieuwe woonvormen en flexibel wonen en bouwen. We stimuleren het oprichten van wooncoöperaties. Daartoe maken we afspraken met de woningcorporaties en helpen initiatiefgroepen waar het kan.
      1.12 In te zetten op kwalitatief groeien van de stad met de juiste woning op de juiste plek. Hierbij willen we eenzijdigheid en eentonigheid doorbreken. Alleen daar waar het past, kan hoogbouw worden gerealiseerd.
      1.13 Integraal gebieden te ontwikkelen, waarbij ook de stad als geheel en de voorzieningen in de stad worden meegenomen.
      1.14 Adaptief te programmeren en te werken ’ met mogelijke toekomstscenario’s waardoor het mogelijk is flexibel te blijven, mee te bewegen met ontwikkelingen en in te spelen op kansen.
      Bestaande stad
      1.15 Differentiatie in doelgroepen en woningaanbod te bevorderen door met name in te zetten op het realiseren van meer huurwoningen in de vrije sector (middensegment) en middeldure koopwoningen. Lelystad stelt zichzelf daarnaast meetbare doelstellingen op in de planning en realisatie om de differentiatie in doelgroepen en woningaanbod te kunnen waarborgen.
      1.16 Transformatie van leegstand vastgoed naar woningen waar dat kan en wenselijk is te bevorderen.
      1.17 De kwaliteit van woningen en de woonomgeving te verbeteren. Onder kwaliteit wordt verstaan dat woningen goed onderhouden zijn, zo veel mogelijk levensloopbestendig zijn en voldoen aan de beoogde duurzaamheidseisen.
      1.18 De leefbaarheid en veiligheid te verbeteren door betrokkenheid en participatie van bewoners te vergroten, in te zetten op een integrale aanpak van leefbaarheid en veiligheid en te zorgen voor een evenwichtige verdeling van de verschillende doelgroepen over de stad.
      1.19 Te verdichten waar dit wenselijk is.
      Betaalbaarheid en beschikbaarheid
      1.20 Doorstroming te bevorderen door de variëteit van woningen te vergroten en in te spelen op woningbehoeften.
      1.21 De wachttijden voor sociale huurwoningen te verkorten.
      1.22 Een monitoring starten om te volgen in welke mate en waar er sprake is van onwenselijke opkoping om vervolgens te bepalen of we een vorm van opkoopbescherming in gaan voeren. Ook wordt gekeken naar andere middelen die prijsopdrijving kunnen tegengaan.
      1.23 Bij uitbreiding van de woningvoorraad te streven naar 50% betaalbare woningen: sociale huurwoningen, woningen met een middenhuur en betaalbare koopwoningen.
      1.24 Lelystadse woonwagenbewoners binnen een redelijke termijn kans te bieden op een woning dan wel standplaats.
      1.25 We zetten in op het beschikbaar stellen van voldoende betaalbare woningen voor vergunninghouders en arbeidsmigranten.
      Duurzaamheid
      1.26 De woningvoorraad te verduurzamen en asbestsanering te stimuleren.
      1.27 De woningvoorraad voorbereiden op de steeds extremere weersomstandigheden ten gevolge van de wereldwijde klimaatverandering.
      1.28 Het natuur inclusief bouwen en ontwikkelen als standaard te hanteren. .
      1.29 Te experimenteren en ruimte te bieden voor innovatieve architectuur en innovatieve bouwstijlen, zoals demontabel en circulair bouwen met houtbouw en bio-based materialen.
      Wonen voor mensen met een zorgvraag/inclusieve samenleving
      1.30 Een gevarieerd aanbod aan woonvoorzieningen met passende zorg te realiseren, verspreid over de stad.
      1.31 In te zetten op levensloopbestendige wijken en een divers aanbod van seniorenwoningen.
      1.32 Een gespreid en passend aanbod aan woonvormen te creëren voor mensen met GGZ problematiek.
      Samenwerking
      1.33 Inwoners tijdig te betrekken bij te nemen beslissingen inzake ruimtelijke plannen en het proces duidelijk uit te leggen.
      1.34 Op een open en transparante wijze, vanuit wederzijds vertrouwen, samen te werken met partners in de stad.
      1.35 Onze ambities landelijk en regionaal onder de aandacht brengen, nauwgezet politieke keuzes te volgen en tijdig en actief onze inbreng te leveren.

    Toezeggingen

    Titel
    Verloting kavels